Wat zijn aminozuren

Wat zijn aminozuren

WAT ZIJN AMINOZUREN 

aminozuren

Aminozuren zijn de basis van alle levensprocessen, aangezien ze absoluut essentieel voor elk stofwisselingsproces zijn. De belangrijkste opgave is het optimale vervoer en opslag van alle voedingsstoffen (d.w.z. water, vetten, koolhydraten, proteïnen, mineralen en vitaminen). De meeste welvaartziekten zoals overgewicht, hoge cholesterol, diabetes, slaapstoornissen, erectiestoornissen of artrose zijn in feite het gevolg van stofwisselingsstoornissen. Dit geldt overigens ook bij haaruitval en rimpelvorming.

Welke Amino zuren zijn er ?

Arginine

Arginine, of beter gezegd de L-structuur L-arginine is een semi-essentieel aminozuur. Arginine is betrokken bij veel stofwisselingsprocessen en belangrijk bij de behandeling van hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Arginine verbetert de doorbloeding, versterkt het immuunsysteem en beïnvloed de libido van de man positief. Studies suggereren dat arginine de wondgenezing2 versnelt, de vetverbranding3verbeterd en bij diëten voor gewichtsverlies gebruikt kan worden. De rol bij het verlagen van de cholesterolspiegel wordt aan zijn functie als biologische voorganger van stikstofmonoxide (NO) toegeschreven

Carnitine

Bij de natuurlijk voorkomende chemische verbinding carnitine, beter gezegd L-carnitine gaat het strikt genomen niet om een aminozuur maar meer om een dipeptide dat uit beide essentiële aminozuren lysine en methionine gesynthetiseerd wordt. Het wordt daarom vaak ook als een voorwaardelijk essentieel aminozuur geclassificeerd.

Carnitine speelt een belangrijke rol in de energie stofwisseling van de dierlijke en plantaardige cellen, verbetert de energievoorziening van de hersencellen en draagt bij tot een verhoogde stressweerstand. De omgang met stress, mentaal of van fysieke aard wordt vergemakkelijkt.

Glutamine en glutaminezuur

De aminozuren glutamine en glutaminezuur zijn chemisch nauw met elkaar verbonden. Het menselijk lichaam kan L-glutamine uit L-glutaminezuur door de glutamaat-ammoniak-ligase zelf produceren. In het licht van de talrijke stofwisselingsprocessen, waarin glutamine is betrokken, is het niet verwonderlijk dat glutamine het aminozuur met de hoogste concentratie in het bloed, de spieren, de hersenen- en spinale vloeistof is. Het is met 60% het grootste deel van de vrije aminozuren in het lichaam.

De vraag naar glutamine verhoogt met toenemende fysieke en mentale stress, evenals verhoogde stress niveaus. De lichaamseigen productie van dit belangrijke aminozuur vindt met toenemende leeftijd niet meer in voldoende hoeveelheid plaats, waardoor toevoer van buitenaf aangeraden wordt.

Methionine

In zijn natuurlijke L-vorm is methionine een proteïnogene aminozuur. Het behoort tot een van de essentiële aminozuren en kan door het lichaam niet zelf gesynthetiseerd worden. Daarom is een voldoende inname via de voeding of voedingssupplement van essentieel belang.

Zwavelverbindingen komen in alle leven wezens voor en hebben verschillende functies. Naast cysteïne is methionine het enige zwavelhoudende aminozuur. Bovendien speelt methionine een belangrijke rol in de synthese van veel belangrijke proteïnen zoals carnitine of melatonine. Methionine werkt vet oplossend en beperkt de depositie van vet in de lever.

Ornithine

Ornithine is een niet-proteïnogene aminozuur, dat in de ureumcyclus een centrale rol speelt. L-ornithine ontstaat in de ureumcyclus uit L-arginine. Daarbij komt ureum vrij. Het ondersteunt het ontgiften en draagt bij aan de gezondheid van de lever.

Ornithine behoort niet tot de 20 standaard aminozuren, maar is in combinatie met arginine belangrijk - vooral bij de afbouw van ammoniak, een prestatie verminderd eindproduct van de proteïne stofwisseling.1 Naast de ondersteuning van de leverfunctie en het ontgiften van de lever, is een snelle wondgenezing maar ook een beter slaappatroon als ook de verhoging van de erectievaardigheid het resultaat.

Taurine

Bij taurine gaat het om een afbouwproduct van de zwavel-bevattende aminozuren cysteïne en methionine. In tegenstelling tot de wijdverbreide opvatting gaat het bij taurine niet om een aminozuur in wetenschappelijke zin, omdat het geen Carboxylgroep bevat. In feite gaat het om een zogenaamd aminoethaansulfonzuur.

De betekenis van taurine voor het lichaam ligt in het onderhoud van orgaan- en celfuncties.

Delen: