Graag willen we na de bevalling weer zo snel mogelijk terug in shape. De een wil zo snel mogelijk weer sporten en de ander heeft wat meer tijd nodig! Geen enkele bevalling is hetzelfde en geen enkel lichaam is hetzelfde! Je kunt jezelf daarom ook niet vergelijken met een ander. 

 Weer zo snel mogelijk lekker in je vel zitten is belangrijk, maar kijk wel wat bij jou past en hoe jij je voelt! 

Tijdens je zwangerschap kun je dit proces makkelijker maken door te blijven bewegen! Doe bijvoorbeeld iedere dag een half uurtje prenatale yoga of lichte kracht oefeningen! Yoga zorgt ervoor dat je flexibeler wordt wat helpt bij de bevalling en de squat is een oefening die niet mag ontbreken tijdens je workouts. De Squat is namelijk een oefening die ervoor zorgt dat de baby meer ruimte heeft om geboren te kunnen worden! Het is tenslotte de natuurlijke geboorte houding voor een baby. Ook zorgt yoga ervoor dat de baby al sneller de juiste ligging in de baarmoeder krijgt. ( met het hoofdje naar beneden) Daarnaast blijf je als mama lekker fit en zorgt sporten ervoor dat je mood beter is! Wanneer je hierbij goed naar je lichaam luistert en eet wanneer je trek hebt en niet omdat het kan! Dan zal het weer in shape komen na je bevalling veel sneller gaan! 

 De kleine is er! Jullie zitten op een roze wolk, maar je wilt wel weer graag  back in shape komen. Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee moet houden en nogmaals  je kunt jezelf niet vergelijken met een ander. Waar de een door het geven van borstvoeding heel veel afvalt, daar houdt de ander deze kilo’s gewoon nog even vast. 

 Het belangrijkste is daarom dat je allereerst de voorgeschreven  termijnen aanhoud om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Waar kun je mee beginnen na de bevalling?

  1. Na een week kun je begin met kleine wandelingetjes
  2. Na twee weken kun je het wandelen nog verder rustig opbouwen en beginnen met het af en toe aanspannen van je buikspieren
  3. Voel je goed genoeg probeer dan in ieder geval een half uur per dag te wandelen
  4. Deed je al aan sport voor en tijdens je zwangerschap en was er geen sprake van een keizersnede of “moeilijke” bevalling, dan kun je vanaf 6 weken weer rustig beginnen met lichte kracht oefeningen en postnatale yoga. Doe dit wel onder begeleiding om te voorkomen dat je je spieren en gewrichten overbelast.  Hanteer bij een “moeilijke” bevalling een termijn van minimaal 8 weken.

 Neem deze termijnen serieus, want zo kun je bijvoorbeeld je bekkenbodem te snel belasten met een verhoogde kans op incontinentie tijdens je menopauze. Je bekkenbodem heeft namelijk 3 tot 4 maanden nodig totdat je deze weer kunt belasten! 

 Nu ligt het niet in iedereen haar aard om zes weken te wachten. Je voelt je goed, maar je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen. Neem deze tijd! 

 Beweging werkt herstellend voor je lichaam probeer daarom wel te beginnen met wandelen. Niet alleen lekker voor jou, maar ook voor je baby! Hoe actiever je bent, hoe beter je verbrandingssysteem werkt.

 Zijn de zes tot acht weken voorbij? En kom je weer rustig aan in beweging wacht na het sporten in ieder geval 1 uur voordat je borstvoeding geeft of kolft. Je lichaam heeft deze tijd nodig om de melk van alle gezonde voedingsstoffen te voorzien. Probeer je training dus zo te plannen dat je daarna nog een uurtje kan wachten met het geven van de volgende voeding. Bijvoorbeeld in de morgen direct na het geven van borstvoeding. 

Heb je vragen en of opmerking , stel ze hieronder en Willemijn zal er op reageren : 

Willemijn Nunnikhoven

Founder & CEO

WILL Be Strong!!!

0031614584744

www.willbestrong.nl

www.heroesprogramma.nl

Photo: RHphotography

will be strong