Superzaden

Diverse zaden bevatten veel hoogwaardige voedingsstoffen en hebben soms zelf geneeskrachtige eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan vitamines, mineralen, eiwitten en goede vetten. Veel zaden zijn dan ook niet voor niks superfoods!

Chia zaad

Chia zaad is een zeer krachtig en populair superfood. Eeuwenlang werd het gegeten door de Maya’s, Azteken en de Inca’s. De zaadjes bevatten hoge percentages omega-3 vetzuren, eiwitten, vezels, antioxidanten, proteïnen en mineralen. Deze combinatie van hoogwaardige voedingsstoffen zorgt ervoor dat je o.a. sneller en makkelijk afvalt zonder honger, het is goed voor je hersenen, verlaagt je cholesterol, verhoogt je weerstand, houdt je bloedsuikerspiegel stabiel, vertraagt het verouderingsproces en zorgt voor sterke nagels en haren. Een flinke waslijst! Meng chia zaad door je smoothies, door salades over bij je ontbijtgranen 

Lijnzaad

Dit gezonde zaadje staat vaak een beetje onterecht in de schaduw van zijn goede vriend chia zaad. Lijnzaad is namelijk prima te gebruiken als budget proof alternatief om je omega-3 vetten pijl op te krikken en tegelijkertijd je darmflora te ondersteunen. Daarnaast bevat lijnzaad een aantal B vitamines. Meng de zaadjes door je smoothie, over je salade of door je yoghurt. Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt als je lijnzaad gebruikt. 

Hennepzaad

Hennepzaad heeft veel geneeskrachtige eigenschappen en is daarom met recht een superfood. Zo helpt het mee je gewrichten, hart- en bloedvaten en je geheugen in goede conditie te houden en bouwt het mee aan je gelukshormoon serotonine. Een zaadje waar je blij van wordt dus!

Hennepzaad zit vol met eiwitten, vitamines en mineralen. Het bevat alle 8 essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf aan kan maken, evenals omega 3, 6 en 9 in precies de juiste verhouding voor opname in ons lichaam. Deze onverzadigde vetzuren houden o.a. je huid in een goede conditie. Omega 3 heeft ook een positieve uitwerking op het brein. Daarnaast geeft dit zaadje ons veel energie en werkt het positief op je immuunsysteem. Hennepzaad heeft een nootachtige smaakt en doet het goed in salades, in soepen en op een rijstwafel met avocado.

Komijnzaad 

Komijn is al eeuwenlang bekend. Naast het graf van Toet-ankh-Amon stond een fles komijnolie. Dat graf is minstens 5 millennia gelden gebouwd. In komijn zit erg veel ijzer. Er zitten nog veel meer gezonde stoffen in dit kleine bruin-grijze zaadje. Karwij is een kruid dat kwa smaak een beetje lijkt op komijn. Dit zaadje heeft diverse positieve aspecten voor de gezondheid. Het is onder andere goed voor de spijsvertering.