Chia zaden

chia zaad

Chia zaden achtergrond

Chia zaad is het zaad van de salvia hispanica, een bloeiende plant uit de munt family. Oorspronkelijk komt de plant uit Mexico en Guatemala en werd al door de Azteken verbouwd. Daar wordt het tot op heden nog gebruikt in drankjes.
Chia is heerlijk en gezond bij het ontbijt. Chia zaden zijn te gebruiken op brood, in een salade of in de yoghurt. Chia zaden zijn een populair superfood en zeer geschikt voor dagelijkse consumptie.
Chiazaden (salvia hispanica) zijn een van de meest populaire superfoods in de gezondheidsgemeenschap geworden. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar als ze goed zijn voorbereid en een zeer veelzijdig ingrediënt dat gemakkelijk aan recepten toevoegt. Bovendien zijn de voordelen van chiazaden overvloedig.
Chia-zaden zijn het best bewaarde geheim van de voedingsindustrie! Oorspronkelijk gekweekt in Mexico, werden de zaden zeer gewaardeerd om hun geneeskrachtige eigenschappen en voedingswaarde. Ze werden zelfs zelfs als betaalmiddel gebruikt.
Het Chia-zaad is voedzaam en heeft een krachtige energiestimulerende kracht. Azteekse krijgers aten chiazaden om hen veel energie en uithoudingsvermogen te geven. Ze zeiden dat slechts één lepel chia hen 24 uur lang kon ondersteunen. Chia betekent 'kracht' in de Maya-taal en chia-zaden stonden bekend als 'hardlopersvoedsel' omdat hardlopers en krijgers ze als brandstof zouden gebruiken tijdens lange afstanden of tijdens gevechten.
Niet alleen dat, maar recent onderzoek heeft ook aangetoond dat de voordelen van chiazaden nog groter zijn dan we beseften. 

Chia zaad voedingswaarde 

De reden waarom chiazaad zo gunstig is, is omdat ze rijk zijn aan vezels, omega-3 vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Bijvoorbeeld bevat een ounce (28 gram) chiazaad ongeveer: 

vinkje 137 calorieën
vinkje 12,3 gram koolhydraten
vinkje 4,4 gram eiwit
vinkje 8,6 gram vet
vinkje 10.6 gram vezels
vinkje 0,6 mg mangaan (30 procent ADH)
vinkje 265 milligram fosfor (27 procent ADH)
vinkje 177 milligram calcium (18 procent ADH)
vinkje 1 milligram zink (7 procent ADH)
vinkje 0,1 milligram koper (3 procent ADH)
vinkje 44,8 milligram kalium (1 procent ADH)

Chia-zaden bevatten ook essentiële vetzuren alfa-linoleenzuur en linolzuur; mucine; strontium 'vitamine A, B, E en D; en mineralen, waaronder zwavel, ijzer, jodium, magnesium, mangaan, niacine en thiamine; en ze zijn een rijke bron van antioxidanten.

1 artikel(en)

per pagina

 • Big Food Chia Zaad 1KG Small Bulk

  BIGFOOD

  Wie het kleine niet eert…Deze knallertjes zitten boordevol aminozuren en kunnen tot wel 9 x zo groot worden als ze in aanraking komen met vocht.

  plent Voordelige groothandels prijs
  plent De beste kwaliteit uit Bolivia , van Bio oorsprong 
  plent Voordelige bulk verpakking voor de kleine grootgebruiker

  Inhoud: 1000 gr

  Normale prijs: €  14,95 -7%

  Aanbieding: €  13,95

  Slechts €  11,95
  • 2 voor €  12,95 p/s. en bespaar 8%
  • 3 voor €  12,50 p/s. en bespaar 11%
  • 5 voor €  11,95 p/s. en bespaar 15%

1 artikel(en)

per pagina